1027911.jpg

Kataloniassa yöllä 31. lokakuuta ,siis tänään, vietetään kaikkien pyhimysten yötä, joka on nimeltään Kastanjajuhla.

1027881.jpg<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Mennään hieman ajassa taaksepäin......

Tässä osa yhdestä hirstoriasta miten tämä juhla on saanut alkunsa. Otteita olen ottanut tältä  sivulta  http://uncajonrevuelto.arte-redes.com . Olen sitä yrittänyt kääntää suomeksi parhaimman kykyni mukaan.

1027814.jpg

 

Keskiajalla soitettiin kirkokelloja kyläläisten muistin virkistämiseksi  tarpeesta rukoilla vainajia, kellot soivat kaikissa kirkkokunnissa ja luostareissa. Niitä soitettiin niin pitkään että soittaja/soittajat tarvitsivat  apua ja lisä energiaa saadakseen voimia jatkaakseen  kellojen soittamista ja voimien palauttamiseksi.

Kastanja,  oli syksyn runsain hedelmä.  Kirkonkellojen soittajat saivat voimansa takaisin kastanjoiden ja pienien valkoviini ryyppyjen kera, myös tällä tavalla soittaminen meni helpommin. Koska tähän aikaan oli niin paljon torneja , soittajiksi tulivat myös vainajien perheenjäsenet ja ystävät, tällä tavalla he jakoivat surunsa ja ilonsa. Lopulta kaikki päätyivät  syömään kastanjoita ja juomaan viiniä.

Myöhemmin, kylissä, miehet keräsivät iltapäivällä kastanjoita  ja boniatos (perunan tapainen makea juures) sekä puita tulta varten. Naiset tekivät tämän päivän herkkujen (panellets)  tapaisia makeita pikku leivonnaisia. Niiden pohjana käytettiin jauhettua mantelia ja sokeria. Yön saavuttua kokoonnuttiin yhteen tulen ääreen ja syötiin paahdettuja kastanjoita ja boniatos sekä naisten tuomia makeita leivonnaisia ja näin juhlistettiin kastanjoiden sadonkorjuun päättymistä ja rukoiltiin vainajien muistoksi.

1027889.jpg

Tässä osa tätä historiaa Kataloniasta. Tänä päivänä syömme edelleen paahdettua kastanjoita, syömme näitä panellets leinvonnaisia ja juomme moscatel viiniä.  Jokainen tavallaan ja tahoillaan  muistelee myös rakkaita vainajiaan, me Olavin kanssa laitettiin kynttilä  palamaan ja valokuvat  sen viereen ja näin me muistamme omia isiämme jotka eivät ole enään kanssamme, mutta kuitenkin  edelleen ovat osa elämäämme ja muistojamme.

1027902.jpg

Tänään oli myös juhla Castanyada  pojantyttären päiväkodissa ja siellä tarjoiltiin isovanhemmille, jotka tänään olivat kutsuvieraina ,mitäpä muuta kuin kastanjoita ja moscatel viiniä ( siis Katalonialaiseen tapaan) ja lasten leipomia leivonnaisia.  HYVÄÄ OLI.

1027876.jpg

 

1027843.jpg

Pitääpä vielä mainita että 15-v. kaksoset on juhlimassa omalla tavallaan tätä Kastanjajuhlaa, heillä on nuorisotalolla järjestettY konsertti, mutta sielläkin tarjotaan KASTANJOITA.

Kastanjoita saa nyt paadettuna katumyyjiltä useamman kuukauden ajan, mutta tästä lisää myöhemmin.

1027813.jpg

ONNELLISTA KASTANJAJUHLAA, HALLOWEENIA, PYHÄINMIESTENPÄIVÄÄ KAIKILLE TEILLE MISSÄ SITTEN OLLETTEKIN !

<?xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />